Reza Hazare

Reza Hazare är en afghansk konstnär som bor och arbetar i Sverige.
Reza har en examen från Konsthögskolan i Teheran och även från Konstakademin i Baku, Azerbajdzjan. Han har tidigare ställt ut i bland annat Baku, Dubai, Moskva, Paris och Teheran. Även i sin svenska hemort Vingåker har hans konst visats och nu är det Botkyrkas tur närmare bestämd på Mångkulturellt centrum som ligger på värdshusvägen 7 i Fittja gård. Utställningen öppnar 26 februari 2017, 13-15 och håller på till 26 mars 2017.

Reza Hazare arbetar med figurativt måleri och teckning och koncentrerar sig särskilt på krigets effekt på människan. Han utforskar den unga generationen afghaner hemma och i exilen och kombinerar afghansk bildkonsttradition med moderna uttrycksformer.

Rezas egna webbsida http://www.hazare.org
Mail: reza.hazare@gmail.com

 

Ur Katrineholms Kurirens artikel om Reza 2 dec. 2016

"Reza är född 1987 i Afghanistan. Han anlände till Sverige förra sommaren (2015) och bodde i Flen fram tills i somras då han blev Vingåkersbo.

Han var med i en samlingsutställning i Österåker som konstsällskapet Söder om sjön (SOS) arrangerade (och sålde två tavlor) och denna månad (dec. 2016) är nye medlemmen i konstsällskapet Månadens SOS-konstnär och ställer ut på biblioteket i Vingåker.

Härförliden hade han målningar med på en utställning i Flens bibliotek, och en av besökarna var Carl Gustaf Folke Hubertus Bernadotte. Som uppenbarligen fascinerades av Reza Hazares konst på papper, och köpte två målningar.

Att bli konstnär har funnits med i hans livsplan sedan yngre tonåren,. Efter att ha ställt ut i storstäder är det nog en del i konstkretsar som känner till hans namn. Nu siktar han på att etablera sig i Vingåker och Sverige och sedan ut mot Europa."